Amerykańska tradycja

pomodoro-pizza.pl

Jakie danie obowiązkowo powinno pojawić się na amerykańskim stole w dzień Święta Dziękczynienia? Na to pytanie chyba każdy potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi. Oczywiście, jest to indyk.

Tradycyjny, pieczony amerykański indyk jest potrawą dosyć łatwo w przygotowaniu. W zasadzie cała sztuka opiera się na wcześniejszym, poprawnym sporządzeniu marynaty, w której indycze mięso powinno się moczyć na dobę przez jego pieczeniem.

Tradycyjna zalewa stanowi połączenie mleka, roztartego czosnku, tymianku, lubczyku, a także soli. Chodzi o to, by gotowa potrawa była jak najbardziej aromatyczna.

Na kilka godzin przed pieczeniem, indyk jest nadziewany śliwkowo-jabłkowym farszem z dodatkiem masła. Tuż przed włożeniem do piekarnika zaszywa się indyka wraz z zawartym w nim nadzieniem oraz naciera różnymi przyprawami.

Skąd wiadomo, że nasz indyk jest już gotowy? Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest jego nakłucie w najgrubszym miejscu za pomocą patyczka do szaszłyka. Z wystarczająco upieczonej potrawy nie powinien już wyciekać różowy płyn.

www.bg-consulting.pl