Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jest jedną z najlepiej rozpoznawanych kuchni azjatyckich. Zasadniczo bazuje na świeżych rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Bardzo ważny jest naturalny smak, który można osiągnąć, używając zebranych w odpowiednim sezonie produktów. Warzywa najczęściej je się surowo, ewentualnie można je chwilę podgotować, pamiętając jednak o tym, aby zachowały one chrupkość. Jako, że w Japonii jada się przy użyciu pałeczek, każde danie musi zostać pokrojone na małe kawałki, tak aby z łatwością zmieściło się do ust i nie sprawiało problemu podczas jego nabierania z miski. Japonia jest państwem, w którym sporą rolę odgrywają rytuały.

Nie inaczej jest w przypadku jedzenia. Podczas posiłku, miska z ryżem musi znajdować się po lewej stronie, zaś z zupą po prawej. Pałeczki leżą równolegle. Nie używamy tu znanych na zachodzie sztućców, zupę pijemy prosto z miski. Wywar może być przygotowywany na stole, w specjalnym garnku, który podgrzewa się gazem. Potrawy są zróżnicowane ze względu na pochodzenie i sposób przygotowywania.