Kuchnia pekińska

Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski, przez tysiące lat był mieszanką kulturową, co znalazło odzwierciedlenie w kulinariach.

W zasadzie możemy tu spotkać potrawy z każdej chińskiej kuchni. Rzecz jasna, kuchnia pekińska posiada jednak pewne charakterystyczne cechy, odróżniające ją od innych. W zestawieniu chociażby z kuchnią syczuańską jest zdecydowanie bardziej łagodna. Dominujące przyprawy to czosnek, imbir i pieprz.

Ryż nie jest tak popularny jak na południu, częściej je się makaron lub kluseczki. Oprócz tego, stosuje się sosy sojowe oraz sezamowe, a także sfermentowane tofu. Flagowym daniem regionu jest kaczka po pekińsku. Poddawana kilkugodzinnemu opiekaniu, uzyskuje złotobrązowy kolor i pyszną, chrupiącą skórkę.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej www.stylroku.pl