Najczęściej stosowane przyprawy

www.us.zagan.pl

Cała kuchnia azjatycka charakteryzuje się bogactwem przypraw, które nadają potrawom orientalny smak. W zależności od jej rodzaju, znajdziemy państwa i regiony gdzie ich ilość jest mniejsza lub większa. W przypadku Chin dominują przyprawy takie jak pieprz syczuański, który nadaje jedzeniu pieprzno – cytrynowy posmak; sos sojowy będący podstawą większości chińskich dań i świeży imbir. Kuchnia japońska, w przeciwieństwu do chińskiej jest raczej łagodna. Najpopularniejszą przyprawą jest tutaj wasabi czyli pasta z utartego chrzanu japońskiego, dzięki której potrawy mają ostry smak.

Dalej wymienić można tzw. mirin czyli alkoholową przyprawę powstającą w procesie fermentacji ryżu. W kuchni indyjskiej orientalne smaki i zapachy są szczególnie widoczne. Dominuje cynamon, kolendra, kardamon, szafran i imbir, które nadają nawet prostym potrawom, niezwykle zaskakujący smak. Kuchnia wietnamska bazuje na świeżych ziołach, takich jak bazylia czy kolendra.

Zamiast sosu sojowego, wykorzystuje się sos rybny.

mieszkania od dewelopera Luboń dla rodziny na kredyt od Jandach wspolczesne.chorobyzakaźne.com.pl