Naleśnikowy zawrót głowy

Obiad kojarzy się zawsze z dwoma daniami, które potrafią zaspokoić największego głodomora. Zupa, a do tego ziemniaki z porcją mięsa i surówką, palce lizać. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej.

Ze względu na pośpiech ograniczamy się do jednego dania, ciągle poszukując inspiracji, takiej, która w przysłowiowe pięć minut pozwoli na ugotowanie obiadu. Doskonałym sposobem na zaspokojenie tych potrzeb są naleśniki, znane z dzieciństwa placki, często zapominane przez ówczesne społeczeństwo. Naprawdę nie są skomplikowanym daniem, ani wymagającym poświecenia dużej ilości czasu.

Wystarczy rozbić trzy jajka, dodać trzy szklanki mleka, dwie szklani mąki i odrobiny oliwy. Wersja na słodko z cukrem lub ze szczyptą soli pozwala na stworzenie kilku ciekawych smaków. Warto podkreślić, że podawanie ich z dżemem to nie jedyna forma.

Idealnie pasują do mięsnego sosu, farszu warzywnego, czy nawet twarogu. Dlatego stanowią doskonałą propozycje na szybkie śniadanie, kolację oraz obiad.