Sałatki do zadań specjalnych

Sałatki stanowią zazwyczaj dodatek do dań obiadowych, jednakże odpowiednio przyrządzone mogą je nawet zastępować. Sałatki niekoniecznie muszą składać się wyłącznie z warzyw. Istotnym składnikiem jest także mięso. Najlepiej komponować się będzie drób. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki, odpowiednio doprawić oraz usmażyć. Mięso może stanowić znaczący składnik sałatki.

Dzięki mięsnym dodatkom sałatka będzie pożywniejsza, a co najważniejsze, dostarczymy organizmowi białka. Mięso można zastąpić rybą. Najbardziej popularnym dodatkiem jest tuńczyk. Sałatka może składać się z kaszy lub z ryżu. W tym pierwszym przypadku najlepszą opcją jest kasza kus kus. Przyrządza się ją w bardzo prosty sposób.

Kaszę należy zalać bulionem i odstawić do napęcznienia. Następnie można dodać pozostałe składniki. Do tej kaszy idealnie pasuje ogórek, kukurydza czy papryka. Równie ciekawie kasza ta komponuje się z tuńczykiem. Warto posiekać także koperek oraz dodać kilka łyżek majonezu. Tak przyrządzona sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad.

Gotową sałatkę należy odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu nad ranem będzie jeszcze smaczniejsza. W przypadku sałatek ryżowych istnieje jeszcze więcej możliwości. Bardzo popularna jest sałatka składająca się z ryżu, pokrojonego kurczaka oraz ananasa. Do takiej sałatki możemy dodać także trochę majonezu. Sałatki ryżowe można przygotować również w wersji wegetariańskiej.

Wówczas najlepiej dodać nieco ogórka kwaszonego, sałaty i papryki.

Sól peklująca