Zupa tom-yum

choroby-skory.historiamedycyny.com.pl

Najbardziej popularny tajski, kulinarny towar eksportowy – zupa tom-yum znajduje rzesze zwolenników na całym świecie. Również w kraju macierzystym słynie ze swojego smaku. Stanowi połączenie kwaśności z pikantnością. Do tego świeże zioła, przyprawy i krewetki. Tom-yum należy jeść na gorąco, bowiem to właśnie wtedy najlepiej wyczuwalny jest jej niezwykły posmak.

W Tajlandii często spotyka się tak zwane hot poty, czyli garnki na ogniu, pozwalające cieszyć się odpowiednią temperaturą posiłku przez cały czas. Wersji zupy oczywiście znajdziemy mnóstwo. W zależności od dostępności składników, możemy wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada. Sam proces przygotowania trwa około 15 minut, jak więc widać, nie musimy spędzić całego dnia w kuchni, aby otrzymać orientalne, ciekawe w smaku danie. Oprócz wymienionych już składników, do przygotowania zupy potrzebne będą: mleczko kokosowe, pasta curry, chilli i sos rybny.

Wszystko razem gotujemy, a na końcu dodajemy najlepiej świeże krewetki.