Kotlety bez mięsa
Głównym składnikiem kotletów wcale nie musi być mięso. Równie smaczną alternatywą mogą być kotlety warzywne. Takie danie stanowi urozmaicenie każdego posiłku. Przyrządzenie bezmięsnych kotletów jest bardzo proste. Nawet osoba niedoświadczona w gotowaniu poradzi sobie z tym daniem. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania bezmięsnych kotletów? Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Do najpopularniejszych kotletów bezmięsnych zaliczają się kotlety sojowe.
Można je nabyć w wielu sklepach z żywnością wegetariańską, jednak domowe kotlety sojowe cechują się subtelniejszym smakiem i aromatem. Zamiast soi do przyrządzenia kotletów sojowych można użyć dowolnych warzyw mrożonych. Wówczas wystarczy je ugotować, a następnie przy użyciu blendera zmiksować na gładką masę. Do tego dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Z takiej masy formujemy niewielkie kotlety i zapiekamy przez kilkanaście minut. Zamiast warzyw mrożonych można użyć pieczarek bądź konkretnego rodzaju warzyw. Jeśli zależy nam, żeby bezmięsne kotlety były jeszcze zdrowsze, możemy dodać kilka łyżek płatków owsianych.
Warto również pamiętać o odpowiednim przyprawieniu kotletów. Do podstawowych przypraw zalicza się sól i pieprz, jednak można dodać także paprykę, bazylię czy oregano. Kotlety bezmięsne najlepiej podawać z ziemniakami i z ryżem. Jeśli mają stanowić danie kolacyjne, można je spożyć z chlebem. Kotlety warzywne można także przyrządzić z dodatkiem np. ryżu. W takim przypadku idealnie sprawdzi się ryż curry.