Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto jeść zupy?
Jeszcze kilkanaście lat temu nie wyobrażano sobie obiadu bez zupy i dania głównego. Obecnie tren ten uległ znaczącej zmianie. Zupy coraz rzadziej goszczą na polskich stołach. Trudno określić, co jest tego przyczyną, jednak z pewnością warto zmienić swoje nastawienie do zup. Dlaczego? Przede wszys

Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest jedną z najlepiej rozpoznawanych kuchni azjatyckich. Zasadniczo bazuje na świeżych rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Bardzo ważny jest naturalny smak, który można osiągnąć, używając zebranych w odpowiednim sezonie produktów. Warzywa najczęściej je się surowo, e

Personalizacja krówek na urodziny – jak skorzystać z darmowych projektów etykiet?
Krówki na zamówienie to popularny wybór na urodziny jako słodki upominek dla gości. Unikalne etykiety nadają osobisty charakter temu wyjątkowemu dniu, a firma zajmująca się ich produkcją oferuje różnorodne możliwości personalizacji. Dzięki temu każdy może stworzyć niepowtarzalne słodycze, które będą

Poradnik: Jak dbać o marwis sieci, aby służyły przez lata?
Pielęgnacja sieci rybackich jest kluczowa dla zapewnienia ich długowieczności i efektywności w połowach. Odpowiednia konserwacja pozwala na utrzymanie wysokiej jakości narzędzi, co przekłada się na lepsze wyniki pracy rybaków. Tradycja oraz doświadczenie w produkcji tych akcesoriów mają znaczący wpł

Amerykańska tradycja
Jakie danie obowiązkowo powinno pojawić się na amerykańskim stole w dzień Święta Dziękczynienia? Na to pytanie chyba każdy potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi. Oczywiście, jest to indyk. Tradycyjny, pieczony amerykański indyk jest potrawą dosyć łatwo w przygotowaniu. W zasadzie cała sztuka op

Bez soli nie ma gotowania?
Ciężko wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez soli. Wprawdzie jest ona czasami postrzegana jako „biała śmierć”, do spółki z tradycyjnym cukrem, jednak stosowna z umiarem stanowi nieodłączny dodatek większości dań. Nawet do słodkich deserowych ciast dodaje się szczyptę soli, by wszystkie smaki

Dania na parze – sposób na szybkie posiłki
Jeżeli nie jesteś miłośnikiem gotowania, a czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanieposiłku, wolisz spożytkować gdzie indziej, to doskonałym rozwiązaniem dla ciebie jest gotowanie na parze. Poznanie tajników tej sztuki to doskonały temat do głębszej dyskusji. Bowiem parowe jedzenie tonie tylko

Doceńmy naturalne produkty
Dla uzyskania potraw o wspaniałym smaku, które będą przy okazji świetnie wyglądać i służyć naszemu zdrowiu, powinniśmy skupić się na korzystaniu z wysokiej klasy surowców. Na temat stanu żywności można usłyszeć wiele złego, jednak nie ma powodu, aby ulegać negatywnej propagandzie. Przy odrobinie

Kiedy laktoza staje się wrogiem
Alergia na laktozę to zaraz obok glutenu i jajek najczęściej spotykana dolegliwość wśród alergików. A codzienne życie bez mleka czy produktów zawierających w sobie laktozę staje się bardzo skomplikowane, jeśli nie wie się, co wybrać, by ochronić organizm, a jednocześnie smacznie i zdrowo zjeść. N

Kuchnia pekińska
Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski, p

Salceson z ozorów
Blut zungenwurst to niezbyt ładna nazwa niezbyt apetycznej potrawy. Mowa tu o popularnym i lubianym w regionie niemieckim przysmaku, czyli salcesonie z ozorów. Danie to przygotowuje się kilku składników – zarówno tych bardziej tradycyjnych jak np. bułka tarta czy płatki owsiane, jak i tych budząc

Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłoś

Zupa tom-yum
Najbardziej popularny tajski, kulinarny towar eksportowy – zupa tom-yum znajduje rzesze zwolenników na całym świecie. Również w kraju macierzystym słynie ze swojego smaku. Stanowi połączenie kwaśności z pikantnością. Do tego świeże zioła, przyprawy i krewetki. Tom-yum należy jeść na gorąco, bowie

Kuchnia indyjska
Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii, w tym głównych: chrześcijaństwa, islamu, hinduizmu i buddyzmu. Potrawy indyjskie składają się z naturalnych, mało przet

Kuchnia koreańska
W kuchni koreańskiej niezwykle widoczne są wpływy sytuacji politycznej, historii i przede wszystkim tradycji. Szczególnie dba się tu o kolorystykę, estetykę i smak przyrządzanych potraw. W zależności od regionu – morze, równiny, tereny górzyste – możemy spotkać zupełnie różne dania, przygotowane

Żółtka, białka i ich substytuty, czyli alergia na jajka
Alergia na jajka to również jedno z bardzo często spotykanych schorzeń i coraz więcej osób ze smutkiem odkrywa, że nie mogą włączać jajek do swojego jadłospisu. Badania pokazują, że większość osób uczulonych na jajka nie toleruje tak naprawdę tylko białka kurzego, uważać jednak należy przede wszy

Warzywa w roli głównej
Warzywa stanowią istotny produkt w odpowiednio zbilansowanej diecie. Spożywanie warzyw jest konieczne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich, istotnych składników mineralnych i witamin. Część osób nie przepada za smakiem warzyw. Najczęściej powodem tego jest niewłaściwe ich przygotowanie. Tymczas

Kotlety bez mięsa
Głównym składnikiem kotletów wcale nie musi być mięso. Równie smaczną alternatywą mogą być kotlety warzywne. Takie danie stanowi urozmaicenie każdego posiłku. Przyrządzenie bezmięsnych kotletów jest bardzo proste. Nawet osoba niedoświadczona w gotowaniu poradzi sobie z tym daniem. Jakie składni

Kaszka – podstawa zdrowego odżywiania niemowląt
Wśród rodziców niemowląt króluje opinia, iż jednym z najważniejszych posiłków, a jednocześnie najzdrowszych, jakie podawać należy maluchom jest kaszka. I rzeczywiście, jest to w pełni uzasadniona opinia, bowiem wszelkie kaszki, zarówno manna, jak i owocowe, czy bezmleczne są produktami jak najbar

Kuchenne gadżety
Nie każdy z nas lubi gotować, czy przygotowywać rozmaite potrawy. Wielu z nas narzeka na trud, jaki musi zadać sobie podczas kucharzenia, na spotykane problemy i niedogodności, kt óre odstręczają od gotowania. Aby zadać temu kłam, czy też odczarować tego typu uprzedzenia i myślenie, warto sięg

Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłości,

Gotowanie niskokaloryczne – skuteczne porady
Dzięki coraz większej świadomości na temat zdrowia i zdrowego odżywiania, mnóstwo ludzi, także w Polsce zaczęło przywiązywać wagę do tego co i w jaki sposób je, a tym samym w jaki sposób przyrządzane są poszczególne dania. Coraz więcej uwagi poświęcamy temu, by potrawy były zdrowe i niskokalorycz

Sałatki do zadań specjalnych
Sałatki stanowią zazwyczaj dodatek do dań obiadowych, jednakże odpowiednio przyrządzone mogą je nawet zastępować. Sałatki niekoniecznie muszą składać się wyłącznie z warzyw. Istotnym składnikiem jest także mięso. Najlepiej komponować się będzie drób. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki, o

Zapiekanka z ziemniaków z wczorajszego obiadu
Gdy nie masz pomysłu na obiad, tym bardziej nie chce ci się nic szczególnego gotować. W takiej sytuacji najchętniej zamówiłobysię pizze. Jednak zanim sięgniesz po telefon, zajrzyj do lodówki. Dobra gospodyni potrafi zrobić coś z niczego, więc może tobie się uda. Jeśli zostały ci ziemniaki z wcz