Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie dla niemowląt
Szczególnie delikatną materię, wymagającą wyjątkowego podejścia i traktowania, stanowi przygotowywanie posiłków dla niemowląt. Z reguły rodzice dzielą się na dwa obozy: zwolenników przygotowywania posiłków samodzielnie oraz tych, którzy wolą kupowanie żywności w słoiczkach. Kto jednak ma rację

Najczęściej stosowane przyprawy
Cała kuchnia azjatycka charakteryzuje się bogactwem przypraw, które nadają potrawom orientalny smak. W zależności od jej rodzaju, znajdziemy państwa i regiony gdzie ich ilość jest mniejsza lub większa. W przypadku Chin dominują przyprawy takie jak pieprz syczuański, który nadaje jedzeniu pieprzno

Pieprz i papryka
Czasami trzeba dodać do życia odrobinę pikanterii. Kuchnia również jej potrzebuje, a nic tak nie sprawdza się w tej roli jak odpowiednie przyprawy. Jeśli mowa o tych, które odpowiadają za stopień pikantności potraw, należy zwrócić uwagę na pieprz oraz paprykę. Bardzo łatwo je kupić, niewiele ko

Największe danie świata – nadziewany wielbłąd
To z pewnością jedno z najdziwniejszych dań, jakie jada człowiek. Na pewno zaś największe – potrawa ta, według księgi rekordów Guinnessa, jest największą na świecie pozycją w menu. O czym mowa? O wielbłądzie. O całym wielbłądzie, przygotowywanym i podawanym bez wcześniejszego rozczłonkowania. Wie

Ryby i owoce morza w polskiej kuchni
Jeśli spytać przeciętnego Polaka, jakie produkty warto jeść , by zachować zdrowie oraz energię, z całą pewnością większość z nas wymieni wśród pierwszych produktów ryby i owoce morza. Tyle teoria, bowiem w praktyce okazuje się, że choć zdajemy sobie sprawę ze zbawiennej wprost roli tego rodzaju

Kuchnia pekińska
Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski,

Salceson z ozorów
Blut zungenwurst to niezbyt ładna nazwa niezbyt apetycznej potrawy. Mowa tu o popularnym i lubianym w regionie niemieckim przysmaku, czyli salcesonie z ozorów. Danie to przygotowuje się kilku składników – zarówno tych bardziej tradycyjnych jak np. bułka tarta czy płatki owsiane, jak i tych budząc

Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest jedną z najlepiej rozpoznawanych kuchni azjatyckich. Zasadniczo bazuje na świeżych rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Bardzo ważny jest naturalny smak, który można osiągnąć, używając zebranych w odpowiednim sezonie produktów. Warzywa najczęściej je się surowo, e

Zupa tom-yum
Najbardziej popularny tajski, kulinarny towar eksportowy – zupa tom-yum znajduje rzesze zwolenników na całym świecie. Również w kraju macierzystym słynie ze swojego smaku. Stanowi połączenie kwaśności z pikantnością. Do tego świeże zioła, przyprawy i krewetki. Tom-yum należy jeść na gorąco, bowie

Naleśnikowy zawrót głowy
Obiad kojarzy się zawsze z dwoma daniami, które potrafią zaspokoić największego głodomora. Zupa, a do tego ziemniaki z porcją mięsa i surówką, palce lizać. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Ze względu na pośpiech ograniczamy się do jednego dania, ciągle poszukując inspiracji, takiej, która

Kuchnia dobrana do diety
Coraz więcej osób boryka się obecnie z problemem, jakim jest cukrzyca. Dla chorych diagnoza często oznacza koniec świata i konieczność rezygnacji z posiłków, których spożywanie zapewniało do tej pory przyjemność jedzenia. Radzenie sobie z cukrzycą to nie lada wyzwanie, jednak obecnie coraz więcej

Polskie dania- wyzwanie dla cudzoziemców
Tradycyjne polskie potrawy niejednokrotnie potrafią wzbudzić niemałe zaskoczenie wśród mieszkańców innych krajów, którzy odwiedzają Polskę. Jednym z takich spornych przykładów jest karp (najczęściej serwowany w galarecie), który jest jedną z podstawowych potraw, znajdujących się na wigilijnym,

Wpływ religii na kuchnię indyjską
Indie są krajem, którego liczba ludności przekracza miliard. Zróżnicowanie etniczne, językowe, kulturowe i religijne jest tak silne, iż ciężko mówić o jednej, konkretnej kuchni. Każda z nacji wniosła coś od siebie, dzięki czemu potrawy indyjskie są tak niezwykłe. Dokonując próby analizy kuchni i

Nietolerancja zboża
Różnego rodzaju zboża i pokarmy, których zboże jest główny składnikiem, stały się integralną częścią codziennego jadłospisu wielu ludzi. Czasami jednak zdrowie nie idzie w parze ze smakiem, czy wygodą, a zboże coraz częściej okazuje się być czynnikiem uczulającym, co znacznie utrudnia układanie d

Eliminujemy cytrusy
Nawet nie dostrzegając u siebie reakcji alergicznych po zjedzeniu niektórych rodzajów owoców warto wiedzieć, że cytrusy to jedne z najbardziej uczulających produktów. Należy uważać na ich zbyt duże spożycie, zwłaszcza w ciąży, ponieważ już w okresie prenatalnym mogą uczulać dziecko. Zwłaszcza szk

Dania gotowe z supermarketu
Nie oszukujmy się, nie musimy być mistrzami kuchni, co więcej, czy każda kobieta musi potrafić gotować. Nie wspominając już o zamiłowaniu do tej czynności. Nie bez powodu w sklepach znajduje się wiele propozycji, które doskonale mogą zastąpić nam gotowanie obiadu. Bywają takie sytuacje, w któr

Zjedzmy coś na szybko
Weekendy to taki czas kiedy teoretycznie powinno nam się chcieć gotować, bo w końcu mamy na to trochę czasu. Możemy postać przy garach, pokombinować coś i zrobić pyszny obiad dla rodziny. Jednak czasem wcale nam się jednak nie chce. Wolimy iść na spacer, spotkać się ze znajomymi, porobić cos przy

Kiedy laktoza staje się wrogiem
Alergia na laktozę to zaraz obok glutenu i jajek najczęściej spotykana dolegliwość wśród alergików. A codzienne życie bez mleka czy produktów zawierających w sobie laktozę staje się bardzo skomplikowane, jeśli nie wie się, co wybrać, by ochronić organizm, a jednocześnie smacznie i zdrowo zjeść. N

Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłoś